Een airco als goed en goedkoper alternatief voor een warmtepomp
11 mei 2022 
6 min. leestijd

Een airco als goed en goedkoper alternatief voor een warmtepomp

De warmtepomp heeft over belangstelling niet te klagen. Door stijgende aardgasprijzen en energiemaatregelen, laten steeds meer mensen een warmtepomp installeren als vervanging van aardgas. De toenemende vraag naar warmtepompen, heeft daardoor een negatieve invloed op de prijs en levertijd ervan. Voor wie geen zin heeft om lang te wachten of minder te besteden heeft, is een airco wellicht uitstekend alternatief.

Zeker in combinatie met zonnepanelen.

Airco’s kunnen ruimtes ook goed verwarmen

Het klinkt misschien tegenstrijdig maar moderne airco’s kunnen verwarmen als de beste en een de betere warmtepompen kunnen op hun beurt goed koelen. Beide producten hebben ondanks de verschillen ook overeenkomsten. Zo werken warmtepompen en airco’s bijvoorbeeld allebei op elektriciteit.

Omdat Nederland op termijn van het gas af moet (Sinds juli 2018 mag zelfs geen enkele nieuwbouwwoning nog op aardgas worden aangesloten.), zullen steeds meer huishoudens overstappen op elektrische apparaten om het huis te verwarmen, te kunnen douchen en koken.

Misschien overweegt u inmiddels ook om over te stappen.

 Omdat de kWh-prijs van elektriciteit anno 2022 flink is gestegen, besluiten steeds meer mensen om eerst de eigen woning te verduurzamen. Er wordt geïnvesteerd in isolatie en zonnepanelen. En dat is aan te bevelen, want anders schiet de elektriciteitsrekening als een malle omhoog als u besluit om over te stappen.

 Waarom wel kiezen voor een warmtepomp?

Een warmtepomp met koeloptie zorgt ervoor dat de temperatuur het hele jaar door in uw woning goed geregeld is en het water wordt verwarmd. Voorwaarde is wel dat uw woning goed geïsoleerd is. Is dat niet het geval dan wordt verwarmen met een warmtepomp een kostbare zaak.

Een luchtwarmtepomp heeft een unit voor buiten en voor binnen. De binnen-unit van de warmtepomp wordt meestal geplaatst op de plek van de cv-ketel. Immers, de warmtepomp wordt aangesloten op het bestaande leiding-netwerk van de cv.

In de winter haalt de warmtepomp de ‘warme lucht’ van buiten naar binnen. Klinkt ongeloofwaardig maar zelfs een luchttemperatuur van -5˚C of -10˚C heeft nog voldoende energie om omgezet te worden naar warme lucht. Door toevoeging van een vloeistof (koudemiddel) die kan koken op een lage temperatuur wordt het afgiftesysteem verwarmd.

Tijdens warme zomermaanden kunnen sommige warmtepompen de warme lucht in de woning naar buiten afvoeren.

U kunt ook kiezen voor een bodemwarmtepomp maar dan moet u zich realiseren dat het boren van een put naar een grondwaterlaag alleen al een dure aangelegenheid is: € 5.000,- tot € 6.000,- is heel gewoon.

Waarom u geen warmtepomp moet nemen?

Een warmtepomp die kan verwarmen en koelen is niet goedkoop. Voor veel mensen is het een rekensom dat de doorslag geeft. De totale kosten van een grondwarmtepomp kunnen al snel oplopen tot richting de € 30.000,-. Zie die investering maar eens terug te verdienen in de wetenschap dat je misschien ook denkt aan de aanschaf van zonnepanelen.

Zelfs de goedkoopste lucht-water warmtepompen kosten al snel meer dan € 10.000,-.

Waarom kiezen voor een airco als alternatief voor warmtepomp en cv?

Moderne airco’s kunnen goed en geruisloos koelen én verwarmen. En juist dit laatste maakt een airco als een aantrekkelijk alternatief voor een warmtepomp maar ook voor een centraal verwarmingssysteem.

De sterk gestegen energieprijzen (gas, elektriciteit en benzine) zorgen voor een behoorlijke aanslag op het besteedbaar inkomen van heel veel mensen. Het is daarom logisch dat er scherp gekeken wordt naar goede alternatieven die de energiekosten kunnen beteugelen.

De thermosstaat een paar graden lager zetten, korter douchen en een dikke trui aantrekken, helpen wel maar niet veel. Bovendien, als het buiten vriest wil je het binnen behaaglijk hebben.

Om de stookkosten effectief te kunnen beheersen, is een energiezuinige split-unit airco een interessante optie. Een single of multi split-unit airco is een systeem met een buitenunit en één of meerdere binnen-units waarmee je verschillende vertrekken kunt koelen of verwarmen.

De kosten van een airco als alternatief voor een warmtepomp zijn significant. Stel u kiest voor een buitenunit en drie binnen-units, dan zijn de kosten (afhankelijk van het gekozen merk en type) ± € 5.000,-. Inclusief installatie.  

Dat scheelt nogal.

Airco met hoog rendement

Zo is het rendement van bijvoorbeeld een split-unit airco 4 x zo hoog als een HR cv-ketel. Ofwel, de ruimte waarin de airco-unit zich bevindt is vier keer sneller op de gewenste temperatuur dan bij een traditionele gasgestookte cv-ketel.

temperatuur-regelen-van airco

Stelt u zich eens voor dat u op de slaapkamer een airco heeft hangen en u wilt zich daar omkleden of even gaan rusten. Als u de airco een paar minuten vooraf aanzet op verwarmen, dan is de temperatuur snel aangenaam. En als u de slaapkamer weer verlaat, schakelt u de unit uit. Makkelijk zat en energiezuinig. Met een cv op gas of middels een warmtepomp gaat dat niet zo snel en u verbruikt meer energie.

Als u zonnepanelen overweegt of al hebt geïnstalleerd, krijgt u het niet meer warm of koud van het maandelijks termijnbedrag van de energiemaatschappij. Wel van de airco.

Kosten airco sneller terugverdiend dan bij een warmtepomp

Je leest en hoort het overal: de kosten van energietransitie voor particulieren zijn over het algemeen een flinke aanslag op de portemonnee. Er zijn weliswaar subsidies (nog wel) en ook het verhogen van het hypotheekbedrag hiervoor kan interessant zijn maar door de bank genomen moet iedereen voor zich wel eerst een goed rekensommetje maken of de investering financieel haalbaar is.

 Natuurlijk gaat het niet alleen om geld maar ook om comfort en het milieu.

 Vaststaat dat een investeren in een aircosysteem zich veel sneller terugverdiend dan wie voor een premium warmtepompsysteem kiest.

 Jonge mensen met een goed inkomen die van plan zijn om nog lang in hetzelfde, verduurzaamde huis te blijven wonen, hebben de tijd en financiële ruimte om op termijn te profiteren van de investering.

 Maar wat als u wat ouder bent, de kinderen het huis uit zijn en u overweegt om over vijf, zes jaar te gaan verhuizen naar een kleinere woning? Wat doet u dan. Gaat u dan toch voor een flinke investering in hoop dat de waarde van uw huis met hetzelfde bedrag stijgt, of bent u wat voorzichtiger?

 Voor de ‘voorzichtigere’ groep mensen is een airco die kan verwarmen een veel interessantere optie.

Word je sneller ziek van een airco?

Van een goed ingestelde airco wordt u niet ziek. Belangrijk is wel dat de verdamper en filters regelmatig worden onderhouden. De filters zorgen ervoor dat pollen, schimmels en bacteriën worden tegengehouden en daar worden mensen die last hebben van hooikoorts juist blij van.

Slecht onderhouden of afgestelde systemen hebben wel een negatieve invloed op ieders gezondheid. Als de relatieve vochtigheid in de ruimte 40% of lager is dan is de lucht te droog wat voor irritatie kan zorgen bij de ogen en luchtwegen.

Of u nu een gasgestookte cv-ketel in huis hebt, een warmtepomp, airco of zelfs een houtkachel, als u geen acht slaat op ventilatie, luchtvochtigheid, thermostaat en temperatuur, gaat u zich niet fitter voelen.

Wilt u verwarmen met airco?

En meer weten of een airco voor u een interessant alternatief is voor een warmtepomp of voor een gasgestookte cv? Neem dan voor advies en offerte contact op met Van Roekel Installatietechnieken BV.

Over de schrijver
Reactie plaatsen