Een kachel of een haard zorgt voor extra warmte en sfeer
18 januari 2022 
9 min. leestijd

Een kachel of een haard zorgt voor extra warmte en sfeer

Steeds meer mensen kiezen voor een kachel of haard. Wie in de donkere maanden van het jaar thuis de kachel of haard aanmaakt, geniet al snel van de prettige warmte en sfeer. De aantrekkingskracht van deze warmtebronnen is groot. Een knapperend haardvuur en een mooi vlammenspel vinden we gezellig en romantisch. De Kachelsmid in Heerlen heeft een groot assortiment kachels en haarden voor binnen en buiten. Kom maar eens sfeer proeven in onze showroom.

Welke kachel of haard past bij u?

Welke kachel of inzethaard het beste bij u past hangt af van uw persoonlijke wensen of situatie. Voor een houtkachel of pelletkachel heeft u altijd een schoorsteen met rookkanaal nodig. In een woning zonder gasaansluiting is meestal geen schoorsteen aanwezig, waardoor een elektrische kachel of elektrische haard een goed alternatief is.

Bij de Kachelsmid in Heerlen kunt u kiezen uit verschillende soorten kachels en haarden in een stijl die bij uw interieur en wensen past. Modern, klassiek, design of antiek… er is volop keuze in stijlen en merken, zoals: Ardego, Kalfire en Ofyr.

Als u overweegt om een kachel of haard te kopen, is logisch dat u zich eerst goed oriënteert en laat informeren. Om uw keuze te vergemakkelijken leggen we graag uit wat de verschillen zijn en mogelijkheden u heeft.

Wat is het verschil tussen een kachel en een haard?

Simpel gesteld: een kachel is een warmtebron die los staat en een haard is verbonden met een schouw. Een kachel verwarmt meestal een groter oppervlak dan een haard. Bij een haard verdwijnt immers enige warmte door de schouw en schoorsteen.

Een haard vinden we over het algemeen sfeervoller en authentieker maar een houtkachel met knapperend vuur doet daar niet veel voor onder.

Wat is stralingswarmte?

Stralingswarmte vinden we prettig en is goed voelbaar maar wat is het? Stralingswarmte is warmte door energiegolven. Het is warmte die van een heet object (bijvoorbeeld een houtkachel) beweegt naar een koeler oppervlak. Dit in tegenstelling tot convectiewarmte waarbij de lucht in een vertrek wordt opgewarmd. Bij radiatoren is het ongeveer fifty-fifty. De helft is stralingswarmte en de andere helft is convectiewarmte.

Een houtkachel is snel geïnstalleerd

Een houtkachel van de Kachelsmid is duurzaam, degelijk en staat snel op z’n plek. Meestal hoeft er niet gehakt, gebroken en gemetseld te worden. Bij het plaatsen is het belangrijk dat de achterwand hittebestendig is. Als de kachel op een houten vloer wordt geplaatst is een beschermende vloerplaat noodzakelijk.

de-kachelsmid-houtkachel

Bij de Kachelsmid hebben we volop keuze. Houtkachels van gietijzer die op de grond staan of eigentijdse kachels op draaibaar sokkels.

Stook in de kachel wel altijd onbewerkt hout zoals berkenhout, essenhout, eikenhout of elzenhout. Het effect is verschillend. Berkenhout geeft bijvoorbeeld veel warmte en brand extra schoon. Eikenhout brandt daarentegen traag, knettert wat meer en geeft nauwelijks rook.

Welk houtsoort u ook gebruikt (of een combinatie ervan), het moet wel goed gedroogd zijn.

Kies voor meer gemak voor een pelletkachel

Een pelletkachel is familie van de houtkachel. Deze kachels leveren dezelfde, gezellige warmte als een houtkachel maar het gebruiksgemak is te vergelijken met een gashaard. Bij een pelletkachel stookt u zogenaamde pellets. Dit zijn korrels van samengeperste stukjes resthout. Een pelletkachel is goed in staat om één ruimte, zoals de woonkamer, goed te verwarmen.

In de pelletkachel zit een reservoir voor de pellets. Dit reservoir moet regelmatig worden bijgevuld. Een pelletkachel kun je met een afstandsbediening inschakelen. De pellets worden automatisch van het reservoir naar de verbrandingsplek gevoerd voor ontbranding. Een aangesloten ventilator voert rookgassen en fijnstof via het rookkanaal af en een automatisch reinigingssysteem houdt de kachel schoon. Wel moet u zelf nog de aslade van tijd tot tijd legen.

de-kachelsmid-pelletkachel

Een pelletkachel is een relatief goedkope optie om te verwarmen. Het rendement is hoog, de kachel stookt superzuinig en de gasrekening zal dalen. Daarnaast heeft u, net als bij de houtkachel, een mooi vuur. Bij de Kachelsmid heeft u de keuze uit verschillende merken zoals: Cadel, Austro Flamm en MCZ. Vanzelfsprekend adviseren we welke pelletkachel het beste is voor uw wensen en situatie.

Elektrische haarden: sfeervol haardvuur zonder gedoe

Wie voor een elektrische haard kiest, kiest voor een schoner alternatief dan een houtkachel of pelletkachel. Bij een elektrische haard draait het vooral om sfeer. U heeft geen schoorsteen nodig maar een stopcontact. Een elektrische haard is mooi in te bouwen en veilig voor kleine kinderen en huisdieren. Er komt geen fijnstof vrij. Het vlammenspel is nep, bescheiden en u heeft er geen werk van zoals bij een hout- of pelletkachel.

de-kachelsmid-elektrische-kachel

Warm krijg je het niet van een elektrische haard tenzij u een type met extra verwarmingselement neemt. Met een afstandsbediening schakel je de haard in of uit. De Kachelsmid heeft een uitgebreid assortiment elektrische haarden en kachels van Faber. Kom maar eens kijken in onze showroom te Heerlen.

Gashaarden en gaskachels voor gebruiksgemak

Een gashaard of gaskachel is een sfeermaker en warmtebron waar u geen omkijken naar hebt. Ze geven iets minder warmte dan een houtkachel of pelletkachel maar ze zijn veel gemakkelijker in gebruik en onderhoud. Met een afstandsbediening zet u hem aan of uit en u hoeft maar één keer per jaar de kachel grondig te reinigen.

De meeste gashaarden zijn inbouwhaarden of inzethaarden. Inbouwhaarden worden vaak geplaatst in een nieuwe wand. Bij een dergelijke haard moet wel een rookkanaal of afvoersysteem aanwezig zijn of worden gemaakt.

de-kachelsmid-design-gashaard

Inzethaarden zijn vooral bedoeld om een bestaande open haard te vervangen. Dat scheelt in de kosten want er hoeft geen nieuw rookkanaal of afvoersysteem te worden aangelegd.

Verder is een vrijstaande gashaard ook een optie. De Kachelsmid informeert u hier over graag.

Een gaskachel of gashaard is over het algemeen wel duurder dan een houtkachel of pelletkachel.

Buitenhaarden en -kachels

We brengen steeds meer vrije tijd door in onze achtertuin. Van een overkapping, aanbouw of serre kijkt niemand meer op. Deze extra ruimte wordt meestal sfeervol aangekleed en daar hoort een kachel of haard vanzelfsprekend bij. Immers, we willen niet alleen tijdens de warme zomermaanden buiten zitten, maar ook als het weer wat minder warm is. Een gashaard of houtkachel, speciaal voor buiten, maakt het mogelijk om vaker en langer buiten te genieten.

de-kachelsmid-buitenkachel

En wie gek is op barbecuen moet snel een langskomen voor een weerbestendige barbecue  van OFYR.

Kom naar De Kachelsmid showroom

In Heerlen kunt u met eigen ogen zien wat er allemaal te koop sop het gebied van binnen- en buitenhaarden en kachels. Ons adres is: In de Cramer 19, Heerlen. Maak een afspraak voor bezichtiging, vragen en advies. U hoeft dan niet onnodig te wachten. Bel +31 (0)6 513 395 19 od stuur een e-mail naar: info@dekachelsmid.nl.

de-kachelsmid-showroom

Kijk voor meer informatie over de Kachelsmid ook op deze expertpagina

Over de schrijver
Reactie plaatsen