Een klimaatplafond is een uitstekend alternatief voor een airco
25 oktober 2021 
6 min. leestijd

Een klimaatplafond is een uitstekend alternatief voor een airco

Het valt voor de meeste mensen niet mee om tijdens warme zomerdagen normaal te kunnen functioneren. Binnenshuis proberen we de hitte buiten te houden door ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te laten en een ventilator of airco in te schakelen. Het klimaatplafond is een betrekkelijk nieuw maar succesvol alternatief om binnen een aangename temperatuur te realiseren.

Warme zomerdagen komen steeds vaker voor. Net als dagen met extreme temperaturen. Als het KNMI een hittegolf voorspelt, is het feest voor de veel strand- en waterliefhebbers maar voor veel mensen van jong tot oud is het geen pretje. In de meeste grote kantoren is het klimaat goed geregeld en kan iedereen prima werken. Wie bijvoorbeeld een van de ruim 1 miljoen zzp is en thuis werkt, krijgt het zwaar zonder een goed functionerend klimaatsysteem.

We weten genoegzaam dat een ventilator niet veel tegen hoge temperaturen helpt en een hinderlijk bromgeluid produceert. Ook een airco vindt niet iedereen prettig. De koude luchtstroom irriteert, voelt tochtig aan en is ook niet bepaald geluidsarm. Bovendien verspreidt een airco bacteriën en dat wil je bijvoorbeeld in een winkel of openbare ruimte niet hebben.

Ventilatoren en (mobiele) airco’s kunnen bij gebrek aan een ventilatievoorziening onvoldoende verse lucht van buiten naar binnen brengen wat de verspreiding van virussen kan bevorderen.

Plafondkoeling door middel van een klimaatplafond is de perfecte oplossing voor iedereen tijdens warme of tropische dagen.

Wat is een klimaatplafond?

Een klimaatplafond of koelplafond is geruisloos klimaatafgiftesysteem. Afhankelijk van uw plafond en wensen worden panelen met een buizensysteem tegen het plafond gemonteerd. Dat kunnen gipsvezelplaten zijn met geïntegreerde buis of met klikrails.

Het buizensysteem wordt vervolgens aangesloten op een warmtepomp (klinkt tegenstrijdig maar het is echt zo) of koelunit. Het systeem kan nu worden ingeschakeld om koud water door het buizennetwerk te pompen waardoor het plafond een groot koeloppervlak wordt.

Wie al vloerverwarming heeft, kant het klimaatplafond aansluiten op de waterpomp van de vloerverwarming en profiteert dubbel. Zowel het plafond als de vloer geven naar wens verkoeling.

Een koelplafond functioneert anders dan een airco

Wie in een warm vertrek vertoeft, kan een airco inschakelen om de temperatuur laten dalen naar een aangename verblijfstemperatuur. Een airco kan vrij vlot de binnentemperatuur met wel 10° verlagen. Dat gaat met een klimaatplafond niet lukken, maar dat hoeft ook niet. Bij plafondkoeling schakel je het systeem in voordat de temperatuur hinderlijk is.

Als de weersvoorspellingen aangeven dat het warm tot zeer warm wordt, schakel je het koelsysteem in waardoor de temperatuur in huis constant blijft. De warme lucht die binnendringt, stijgt op en wordt door het klimaatplafond gekoeld aan de ruimte teruggegeven. Warme lucht krijgt geen kans.

Voordelen van een koelplafond 

✅ Energiezuinige, duurzame en milieuvriendelijke vorm van koelen

✅ Onzichtbaar in het plafond geïntegreerd

✅ Geruisloos en stil

✅ Je voelt geen koude en tochtige wind zoals bij een airco

✅ Geen koude zones maar egale temperatuur

✅ Onderhoudsvrij en gaat lang mee

✅ Te combineren met een waterpomp en vloerverwarming

✅ Installatiegemak zonder kappen en breken

✅ Uitstekend geschikt voor kleine ruimtes (kantoortje, keuken)

✅ Na installatie kunnen er nog steeds lampen e.d. aan het plafond

Welk klimaatplafond past bij mij?

Er zijn verschillende type klimaatplafonds zoals een akoestisch plafond, een plafond op regelwerk of direct op de stenen (betonnen) ondergrond.

Akoestisch klimaatplafond

akoestisch-klimaatplafond

Bij dit systeem worden prefab gipsvezelplaten van 18 mm dik met geïntegreerde buis aan een houten regelwerk of metalen stud geschroefd. Wat deze plafondplaten zo bijzonder maakt, is dat ze voorzien zijn van een patroon van zichtbare akoestische boorgaatjes en dat ze aan de achterkant bespannen zijn met een speciaal akoestisch doek. Met dit systeem zijn galm en echo verleden tijd en heeft u het altijd aangenaam koel.

Klimaatkoeling op regelwerk

montage-ppanelen-klimaatplafond-regelwerk

Hierbij worden gipsvezelplaten met geïntegreerde leidingbuis op een houten regelwerk of metalen stud geschroefd. Nadat de plafondplaten met het systeem zijn geïnstalleerd kan het plafond worden afgewerkt met stucwerk.

Klimaatplafond met pleisterafwerking

koelplafond-met-klikrails-aan-plafond

Op het kale plafond worden eerst klikrails gemonteerd waarna de buis erin wordt geklikt. Vervolgens kan het geheel worden afgewerkt met eco-pleister, leem of stuc naar keuze. Vooral bij nieuwbouw is dit een praktische oplossing.

Wie installeert mijn klimaatplafond?

Vloerverwarming Limburg is uw geschikte partner voor het installeren van een koelplafond bij u thuis, in de winkel of op kantoor. Onze naam verraadt dat we een expert zijn in vloerverwarming maar daarnaast is onze kennis en ervaring groot op het gebied van klimaatplafonds. Niet vreemd vanwege de overeenkomstige werkzaamheden en materialen.

Wat kost een klimaatplafond?

Dat is moeilijk te zeggen want het hangt af van voor welk systeem u kiest, de grootte van de ruimte en het gebruik. Als we kosten van installatie en verbruik een koelplafond vergelijken met een aircosysteem installeren en gebruiken dan zal in de meeste gevallen een klimaatplafond goedkoper uitvallen. Vooral de energiekosten zullen gunstiger uitvallen.

Wat niet moet worden vergeten is dat een airco een elektrisch apparaat is dat niet het eeuwige leven heeft. Een klimaatplafond gaat oneindig lang mee.

Interesse in plafondkoeling?

Neem contact op met Vloerverwarming Limburg. Wij leggen dan precies uit wat u van het systeem en ons mag verwachten. Een offerte wordt door ons snel gemaakt en toegelicht. Tip: wacht niet tot het zomer wordt maar neem tijdig actie. Een dak repareer je immers ook voordat het gaat regenen…


Adres: Vloerverwarming Limburg | Dr. Nolenslaan 111i | 6136 GM Sittard | Telefoon: 31 (0)46 707 80 89 | info@vloerverwarming.nl | vloerverwarming.nl

Kijk voor meer informatie over The Staging Company ook op deze expertpagina


De foto's bij dit artikel zijn afkomstig van Variotherm. Vloerverwarming Limburg betrekt koelplafond-onderdelen van Variotherm.

Over de schrijver
Reactie plaatsen